Muž, který sází konopí. Konopný mág poprvé zasadil 9.dubna 1980 pod supervizí rodičů.



Soudy, nesoudy, propagátor konopí opět zasel


O měsíc odložen. Případ zabaveného konopí na farmě Dušana Dvořáka v Ospělově z roku 2012 přijde před prostějovský soud koncem května. Důvodem akutní změny termínu je nedostatek advokátů, kteří by podle posudků ‘nepříčetného konopného mága’ chtěli zastupovat.

Jednání se bude týkat zabavení 1200 rostlin konopí, které mělo připadnout státu. Proces však již v minulosti zastavil a vrátil zpět Nejvyšší soud právě pro chybějící právní zastoupení. Sporné je stále i Dvořákovo zdraví. Znalci z oboru psychiatrie tvrdí, že jde o nemocného muže, on sám se cítí duševně fit. O svou svobodu právě dnes bojuje u olomouckého soudu.

„Orgány činné v trestním řízení si vyberou znalce, kteří na mne zfalšují posudky, aby kriminální jednání státních orgánů zamaskovaly a ze mne udělají pošuka se světově ojedinělou diagnózou, že mi vždy od dubna do srpna, kdy roste v Ospělově konopí, vyměkne mozek a nechápu, že páchám trestný čin a má údajná vysoká společenská nebezpečnost je charakterizovaná pěstováním konopí,“ popsal své pocity Dušan Dvořák, přičemž pokračuje, „copak je v demokratické zemi přípustné, že konopí mohou k léčbě získat jen extrémně bohatí lidé, kterým nedělá problém platit v lékárně 10 – 25 tisíc měsíčně a ti, co se umí zaopatřit sami a lépe, mají jít do vězení? Soudruzi jaksi nepochopili, že se změnil režim, i když dnešní papaláši jsou v mnohém ještě zrůdnější, než ti, co nám tu 40 let předtím vymývali mozky.“

Dvořák o právo užívat konopí k léčbě bezplatně systematicky bojuje již od roku 2008. Během sedmi let mu policisté postupně zabavili pět sezónních úrod, celkem na tři tisíce rostlin. Zakladatel konopné farmy se svých práv dovolával i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Dosud bezúspěšně.

„Od roku 2008 máme s manželkou přes 50 spisových soudních značek po celé republice, dvě řízení u Evropské komise a 7 řízení u Soudu pro lidská práva. Nápor je to šílený, denně mi chodí tolik úřední pošty, že to nelze nazvat jinak, než pokusem o administrativní smrt, přičemž na  www.konopijelek.cz v sekci Dokumenty a studie vidí každý svědectví lékařů, že orgány činné v trestním řízení spáchaly konfiskacemi konopí v Ospělově zločiny proti lidskosti a způsobily vědomě členům výzkumu těžká ublížení na zdraví, včetně ublížení na zdraví s následkem smrti,“ stojí si za svým Dvořák, který letos na svých políčkách opět zasel.

Pavla Dočkalová, iTydenik.cz


 
Už nám to tu zase pěkně roste, chlubí se konopný mág


Na zahradě Dušana Dvořáka v Ospělově se opět tyčí dvoumetrové rostliny konopí. „Už nám to tu zase pěkně roste,“ pochvaluje si konopný léčitel v dopise, který rozeslal médiím.

Dvořáka nezastavilo ani to, že od roku 2009 sklízí konopí na jeho pozemku policie. Naopak žádá úřady o podporu.
„Od září 2009 marně žádáme policejní ochranu života, zdraví a majetku,“ stěžuje si v další části dopisu.
Je totiž toho názoru, že pěstování konopí pro léčebné účely žádný zákon nezakazuje. „Ano, pěstování konopí je nejen legální, ale ze zákona o zdraví lidu přímo občanská povinnost. Státní orgány záměrně zaměňují trestní zákon za zákon o návykových látkách. Jednou za tou budou potrestáni nejvyšší představitelé státu, neboť jde o zločiny proti lidskosti a těžká ublížení na zdraví,“ tvrdí konopný mág.

Prostějovský okresní soud, stejně jako krajský soud v Brně, je však jiného názoru a za pěstování konopí uložil Dušanu Dvořákovi podmíněný trest.
„Ať už byly pohnutky jeho jednání jakékoli, konopí pěstoval v rozporu se zákonem,“ komentoval rozsudek předseda krajského senátu Zdeněk Lukovský.

Nejsou prý účinky jako účinky

Konopí Dvořák pěstuje podle svých slov také pro výzkumné účely.
„Výzkum je potřeba ze všeho nejvíce, protože například léčba rakoviny, astmatu nebo cukrovky konopím je stejně tak perspektivní obor jako dnes již potvrzené pozitivní výsledky u kožních, neurodegenera­tivních nebo duševních chorob. Léčba konopím je multidisciplinární obor. Na začátku je znalý šlechtitel a pěstitel, následuje zpracovatel, nejlépe chemik, když vyrábíte extrakty, psycholog, zdravotní pracovník, adiktolog, lékař, sociální pracovník a tak dále. My například spolupracujeme asi s padesáti lékaři,“ prohlašuje léčitel.

Lékaři ovšem upozorňují i na negativní účinky pravidelného užívání.
„To může být spouštěčem duševních chorob, pokud k nim má uživatel dispozice. Mohou se objevit také úzkostné stavy, deprese a další potíže,“ varuje Klára Látalová, lékařka psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci.

Odstranění negativních dopadů je podle Dvořáka záležitostí poznání.
„Co je nejdůležitější, je složení kanabinoidů v rostlině a znalost odrůd konopí, kterých je asi dva tisíce, s mnohdy diametrálně odlišnými účinky. Velmi zjednodušeně řečeno: konopí vás může dostat do cvokárny, stejně jako vás z blázince dostane ven. Musíte však o tom něco vědět,“ prohlašuje pěstitel.

Loňská i předloňská úroda v Ospělově skončila v rukou policie. Ta zde zabavila stovky rostlin, což vyneslo Dvořákovi podmínku a další soudní stíhání. Otázkou je, jak skončí rostliny z letošní setby.

Rozhovor s Dušanem Dvořákem

Je podle Vás pěstování konopí v České republice povoleno? (často v této souvislosti zmiňujete ústavu, mohl byste říci, které pasáže jsou v tomto ohledu stěžejní?) Je podle Vás Vaše odsouzení v souladu s českými zákony a je tedy špatný zákon, nebo je Váš postih výsledkem špatné interpretace právních předpisů?

Ano, pěstování konopí je nejen legální, ale ze zákona o zdraví lidu přímo občanská povinnost.
Státní orgány záměrně zaměňují trestní zákon za zákon o návykových látkách. Jednou za tou budou potrestáni nejvyšší představitelé státu, neboť jde o zločiny proti lidskosti a těžká ublížení na zdraví, na což jsme již 21. března 2008 upozornili prezidenta a parlament. Kriminální činnost státních orgánů opakovaně potvrdil Nejvyšší soud (2007, 2008) a Ústavní soud (2008), soudy krajské a okresní.
Zákonnou oporu k pěstování konopí nacházíte v nejvyšších zákonech naší země (ústavních zákonech číslo 1 a 2), mezinárodních úmluvách (např. Úmluva o právech nemocných a biomedicíně, Chartě základních práv EU, Úmluvě OSN o omamných látkách).
Těmto nadřazeným právním normám se nesmí žádný zákon, natož trestní, protivit, pouze být přiměřeně omezeny, což se neděje!
Dokonce dle Zákona č. 20/1966 Sb., zákona o péči o zdraví lidu máte přímo povinnost pěstovat konopí, když víte jak léčí: Čl. II a Čl. III, zejména pak § 8, písm. a) a písm. b) a § 9, ods. (4), písm. b).
Dle zákona č. 141/2009 Sb., kterým se změnil zákon č. 167/1998 Sb., došlo ke změně § 8 zákona č. 167/1998 Sb. a pěstování konopí nad 0,3% THC k obchodní činnosti lze činit s povolením MZ ČR!
Bohužel ministerstvo zdravotnictví nedbá zákona a lidé stále nemohou dodávat do výkupen léčivých bylin konopí k zpracování pro zdravotnický systém, takže občané si mohou pomoci sami dle § 5, odst.5 zákona č. 167/1998 Sb. zákona o návykových látkách a mohou rovněž zpracování konopí provádět bez povolení. Obšírněji o tom pojednávám na svém blogu.

Pokud by skutečně došlo k legalizaci konopí jako léčivé byliny, jak se dá podle Vás zabránit případům, kdy si na babiččině zahrádce zaseje konopí vnuk a po dobrém pokouření sedne do auta a někoho zabije? Myslím, že dost mrtvých na silnicích má na svědomí alkohol, kdyby se k němu připojila další legální droga, která výrazně mění vnímání okolí, byla by podle mě situace daleko horší.

Nejlépe se působí osvětou a pravdivými informacemi.
V obchodech s kuchyňskými noži už dnes ani není potřeba plakát s nápisem, že když si nůž píchnete do břicha, že máte volat lékaře. Stejně tak to už není potřeba plakátů v prodejnách s auty, ve kterých se denně zabije spousta lidí. Marihuana ani konopí nikdy nikoho nezabilo. Odpovím vám jinak. Holandsko či dnes Portugalsko má mnohem menší problémy s drogami ve všech sférách života. Proč? Protože Portugalci legalizovali a Holaňdani rovněž používají mozek. Naopak v naší zemi je pod kontrolou zkorumpované policie největší spotřeba a produkce marihuany v Evropě, ale nemocní jí údajně nesmí dostat nebo se údajně nesmí zaopatřit sami. Zákonodárci si myslí, že jejich nezákonné žvásty bude někdo poslouchat. Jde jenom o peníze, nic jiného na tom nehledejte, kryjí drogové a farmaceutické mafie.

Myslíte si, že konopí je dostatečně probádaným léčivem, aby se mohlo podávat pacientům? Je k posouzení jeho účinků a potřebné formy aplikace a dávkování potřeba týmu lékařů a jiných odborníků, nebo stačí jako u jiné bylinné léčby zkušenost venkovského léčitele?(to prosím není pejorativní označení, právě naopak)

Konopí se používá tisíce let! Bohužel v České republice je konopí i díky médiím zaměňováno za marihuanu, namísto toho, abychom se hovořili o léčivých kanabinoidech, kterých nyní známe zhruba 60, z toho zhruba pět je intenzivně bádaných. Především je konopí léčivkou nesmírně bezpečnou a šetrnou. Co je však nejdůležitější, je složení kanabinoidů v rostlině a znalost odrůd konopí, kterých je asi dva tisíce s mnohdy diametrálně odlišnými účinky. Velmi zjednodušeně řečeno: konopí vás může dostat do cvokárny, stejně jako vás z blázince dostane ven. Musíte však o tom něco vědět.
Pokud se ptáte na výzkum, ten potřeba nejvíce ze všeho, protože např. léčba rakoviny, astmatu nebo cukrovky konopím jsou stejně tak perspektivní obory jako dnes již potvrzené pozitivní výsledky u kožních, neurodegenerativních nebo duševních chorob. Proto máme v Praze na Edukativní konopné klinice mezinárodní vědecký tým. Bohužel ministerstvo zdravotnictví i školství na vzdělávání a osvětu veřejnosti a odborníků zcela rezignovali a porušují opakovaně v dané věci zákony. Je potřeba hlavně mluvit pravdu! To ostatní – zda lékaři nebo léčitelé – je sekundární, technický problém. Nejlepší je, když spolupracují. Léčba konopím je multidisciplinární obor. Na začátku je znalý šlechtitel a pěstitel, následuje zpracovatel (nejlépe chemik, když vyrábíte extrakty), psycholog, zdravotní pracovník, adiktolog, lékař, sociální pracovník atd. My například spolupracujeme asi s 50 lékaři. Řada občanů se však po poučení dokáže zaopatřit zcela sama.

MUDr. Jana Budařová a Dušan Dvořák, MMCA, Edukativní konopná klinika, Bořivohova 90, Praha
Myslíte, že u konopí pěstovaného v přírodních podmínkách lze zajistit standardní obsah látek v určitém množství drogy? Jak se zjišťuje její účinnost a dávkování?

Ano, ale není to až tak důležité, standardizace je posedlost, za kterou pak nakonec platíme vlastním zdravím. Jestli bude mít díky povětrnostním podmínkám daná odrůda trochu méně účinných látek, stát se to může, není to ale žádná tragedie. Při analýze zjistíte co a jak. Jak se zjišťuje účinnost a dávkování? V laboratoři. Někdy jsou velmi rozdílně individuální zkušenosti při stejné dávce. Osobně preferuji postup raději méně než více, takže i když jsme jednu dobu doporučovali až 1 gram extraktu s většinou (cca 75% THC) při léčbě rakoviny, který používal jeden léčitel na Západě, dnes doporučujeme mnohem méně a jiné složení, záleží také na typu rakoviny, těch je přes 200. Je to trochu složitější a překračuje to meze tohoto rozhovoru.

Jak dlouho žádáte o policejní ochranu Vašich rostlin a co by podle Vás měla policie v tomto směru dělat? Může vůbec něco udělat, když podle názoru soudu jde o trestný čin?

Od 10. září 2009, když nás prostějovská policie poprvé přepadla. A to si ten policajt, co vedl vyšetřování jako první zápis dal 5 dní před útokem policie do zápisu, že vedu web Konopí je lék, za který jsem dostal za tři měsíce poté cenu od premiéra Fischera. Jsou to úplní ťulpasové, neznají zákony a ještě jsou drzí. Protože jde o policejní ochranu po celé ČR a týká se stovek lidí zapojených do programu Konopí je lék, bez odpovědi jsme si stěžovali ministrům vnitra, premiérům, ministrům spravedlnosti i inspekci.
Teprve letos to dalo policejní prezidium prošetřit, ale prostějovské státní zastupitelství to odmítlo šetřit, neboť v důsledku jsou mrzačeni a okrádání a ještě navíc kriminalizováni nevinní lidé a nějaký ťulpas bude říkat, že je to zakázané…
To, že řádění policie schvaluje i soud, to ještě nic neznamená. Za bolševika posílali soudci lidi do kriminálu rovněž, i když neporušovali žádné zákony, resp. soudci zneužívali zákony stávající jako v tomto případě. Naštěstí máme jinou ústavu, nejvyšší a ústavní soud a platí evropské právo. Názor soudu mne nepřekvapuje, soudci jsou poplašnými zprávami politiků a medií o drogách zblblí stejně jako veřejnost. Představte si, že by prasklo, že lidem celé roky lhali a desinterpretovali zákony a ještě by šli sedět, za to co spáchali. Pochopitelně se brání, lítají v tom všichni i s celou justiční mafií.

Je vůbec možné získat u nás získat povolení k pěstování konopí pro léčebné účely? Jak se pěstuje léčebné konopí jinde ve světě? Odkud se berou rostliny používané do legálních přípravků? U nás je to tuším jediný Sativex, ale viděl jsem i různé preparáty s konopím v obchodech. Jaký je, prosím mezi nimi a Sativexem rozdíl?

Žádné povolení k pěstování konopí jako občan nepotřebujete. Opakovaně to soudy potvrdily včetně Nejvyššího a Ústavního soudu. Povolení potřebujete pouze tehdy, když konopí dodáváte do zdravotnického systému jako léčivo! Jedině tehdy povolení potřebujete.
Konopí, které si dnes můžete v lékárnách koupit nejčastěji jako čaj nebo mast je tzv. technické konopí s obsahem jednoho z kanabinoidů (THC) do 0,3%. Tyto rostliny konopí se pěstují většinou na vlákna nebo na semena. S tímto konopím pracujeme také, i když ho tak hloupě nenazýváme. Pokud je používáte k léčbě, záleží, jestli pracujete s pryskyřicemi (květ, listy), nebo naopak látkami v semínku, kde žádné THC není, ale je zde vysoký obsah esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6, které léčí ekzémy. Vloni jsme analyzovali jednu severskou odrůdu, která nemá skoro žádné omamné THC, ale má hodně CBD, což je pravděpodobně klíčový kanabinoid se spoustou pozitivních reakcí na lidské zdraví, navíc si z této odrůdy můžete smíchání s jinými odrůdami udělat podomácku Sativex.
Pokud jde o farmaceutický konopný lék Sativex, který slouží k léčbě neuropatických bolestí u roztroušené sklerózy, tyto rostliny se pěstují na jednom utajovaném místě ve Velké Británii pro obchodní farmaceutickou firmu. Sativex má v léčivu poměr dvou nejprobádanější kanabinoidů CBD a THC cca 50: 50, ale když víte, že stojí gram 8 tisíc korun a že si doma můžete udělat lék ještě lepší a účinnější, dochází vám, co to je vlastně za podvod a proč je – jak říkají šiřitelé poplašných zpráv - konopí zakázané. Takže bud vás tito státní podvodníci jako nemocného naženou na černý trh za mnohdy toxickou marihuanou s cenou za 250 Kč/gram, nebo vás pošlou do náručí farmaceutům, protože farmaceutických replik Sativexu bude přibývat a indikace se budou rozšiřovat. Už nyní používají v Americe Sativex na rakovinu.
Pokud občané nejsou ovce, pěstují si konopí nebo k tomu někoho důvěryhodného pověří.




Manželé Dvořákovi pěstovali konopí výhradně na léky, potvrdili svědci


MUDr. Jana Budařová, Dušan Dvořák, MMCA a Mgr. Radomíra Dvořáková

Manželé Dvořákovi z Ospělova na Prostějovsku, kteří jsou obviněni z nedovolené výroby a držení drog za pěstování konopí na léky, si na rozsudek budou muset počkat minimálně do začátku října. Rozhodl tak prostějovský soud, který dnes odročil jednání. Chce totiž vyslechnout ženu, která se konopím léčila. 

Svědci, kteří dnes u soudu vystoupili, potvrdili, že rostliny sloužily výhradně k léčebným účelům. Rozsudek, zda je za těchto okolností v České republice pěstování konopí trestné, či ne, hodlá prostějovský soud vynést v říjnu. Chce si totiž ještě předvolat ženu, která se konopím léčila.

"Policie věděla, že konopí máme výhradně k léčbě. Je to alibismus. O povolení jsme státní úřady opakovaně žádali," prohlásil Dušan Dvořák. Tvrdí, že povolení nakonec získal, protože ministerstvo vnitra zaregistrovalo občanské sdružení Konopí je lék, které má přímo ve stanovách uvedeno praktické využití konopí.

"Pan obžalovaný má svůj úhel pohledu. Já svůj úhel pohledu řeknu příště v rámci závěrečných řečí," uvedl naopak státní zástupce z Prostějova Ivo Černík.

Policie už dříve na zahradě rodinného domu v Ospělově na Prostějovsku Dvořákovým opakovaně zabavila stovky rostlin konopí. Naposledy před dvěma týdny asi tři stovky (čtěte U manželů pěstujících konopí byla opět policie. Zabavila stovky rostlin), loni jich bylo osm set. Manželům nyní hrozí až deset let vězení.

Dvořáka podpořil dopisem i olomoucký primátor

U soudu vypovídal například bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci Lubomír Dvořák, který potvrdil, že byl ohledně léčby konopím s Dvořákem v kontaktu. Spolupráce však nakonec nezačala.

Vypovídali i zakládající člen společnosti Konopí je lék Robert Nováček a současná předsedkyně lékařka Jana Budařová, kteří potvrdili, že konopí používá společnost pouze k léčbě. Dopisem Dvořáka podpořil i primátor Olomouce Martin Novotný.

"Jsem hluboce přesvědčen, že pan Dvořák není žádný výrobce či prodejce omamných a psychotropních látek. Je bohužel smutným faktem, že jsou dosud pronásledováni a trestáni lidé, kteří pomáhají druhým nebo sami sobě léčivým konopím. Pan Dvořák nepochybně své názory a postoje vyjadřuje často provokativním způsobem, ale i to patří k demokracii," uvedl.

Prostějovská soudkyně Ivona Otrubová nakonec proces odročila na začátek října, kdy chce vynést rozsudek.

Manželé Dvořákovi se po celou dobu od zahájení stíhání hájí tím, že konopí pěstují výhradně k léčebným účelům a vyrábějí z nich masti, oleje či tinktury. Distribuci marihuany jim také policie nikdy neprokázala (více čtěte zde).

"To, co tady máme, patří společnosti Konopí je lék, která má naši zahradu pronajatou. Každá rostlina je určena pro konkrétního pacienta, který si ji objednal. Existuje celý fascikl dokumentů, kde jsou jejich jména, adresy, e-maily a kontakty. Dá se to snadno ověřit," prohlásila Radomíra Dvořáková při posledním zásahu policie v Ospělově.