Tisková zpráva

Manželé Dvořákovi, výzkumnická farma Ospělov, foto Ondřej Lumír Hanuš
Cannabis je základním lidským právem
7 stížnost Evropskému soudu pro lidská práva

Na Mezinárodní den podpory obětem násilí (mučení) 26. června 2014 byla vedoucím mezinárodního výzkumu Cannabis is The Cure (Konopí je lék, www.konopijelek.cz) a českými nevládními organizacemi podílejícími se na výzkumu léčivých látek v Cannabis podána European Court of Human Right od roku 2012 již sedmá stížnost na porušování Úmluvy o lidských právech Českou republikou. Celý text stížnosti najdete na http://echr-coe-int.blogspot.cz  

Ve stížnosti je na lékařských zprávách a svědectvích občanů doloženo hrubé porušování článků 2 a 3 Úmluvy o lidských právech (právo na život a zákaz mučení) Českou republikou.  Evropský soud pro lidská práva je žádán, aby zločiny České republiky okamžitě zastavil. 

Česká republika spáchala opakovaně a vědomě zločiny proti lidskosti v době, kdy bylo do 1.dubna 2013 evropským právnickým a fyzickým osobám na území České republiky povoleno bez jakéhokoliv hlášení úřadům získávat, sladovat, zpracovávat a distribuovat Cannabis k účelům vědecko výzkumným – pokusnickým a k účelům průmyslovým (§ 5, odst. 5 zákona o návykových látkách). Současně Česká republika v rozporu s právem Evropské unie dodnes nepoužívá žádnou právně závaznou metodiku měření obsahu THC v Cannabis a nenotifikovala novelizace technických ustanovení zákona o návykových látkách od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004. Zákon tak byl podle ustálené judikatury Court of Justice of the European Union neúčinný a nevymahatelný. V rozporu s mezinárodními závazky a zákony však Česká republika opakovaně zakázala vedoucímu výzkumu přístup k projednání věci u Court of Justice of the European Union. Česká republika přes protesty vědců, lékařů, kolegů a rodiny vedoucího výzkumu zakázala vedoucímu výzkumu se soudit a prohlásila jej za právně nezpůsobilého. Zamítavá rozhodnutí Ústavního soudu najdete na http://nalus.usoud.cz/ (II. ÚS 664/12, IV.ÚS 4859/12, II. ÚS 1311/13, II.ÚS 289/14)

Dušan Dvořák, tel + 420 774 723 261 
Vedoucí výzkumu Konopí je lék
dusan.dvorak@konopijelek.cz