Mistři světa v cenzuře a korupci konopí! Aneb jak týdeníky Reflex a Respekt roky manipulují veřejností a zatajují klíčové údaje netrestnosti léčby a výzkumu konopí a tragické dopady a škody neoznámeného předpisu č.50/2013 Sb. (konopí do lékáren)



Reflex, 2005: Úloha šílenství v dějinách (Dvořák), Magazín Legalizace, 2010: Edukativní konopná klinika (Dvořák) versus Centrum adiktologie UK (Zábranský), Reflex,  2015, Praha je světové centrum studia konopí (Zábranský),  redaktor  Jiří X. Doležal 



Zdroj, 2016: Respekt.cz
O podvodech předkladatelů předpisu č. 50/2013 Sb. (konopí do lékáren) ZDE
Respek, 2.1.2016, redaktor Petr Třešnák

Léčebná marihuana nám nastavuje zajímavé zrcadlo


Kdo si někdy zakouřil konopí (a tento text k tomu v souladu s paragrafem 287 rozhodně nechce nabádat), ví, že se občas dozví zajímavé věci o sobě samém. A podobné zrcadlo marihuana dokáže nastavovat i směrem ven. O Česku nám například sděluje pár věcí, na něž můžeme být pyšní. A taky pár, které je načase vylepšit.



Krátce před Vánocemi přinesla média zprávu o založení Mezinárodního institutu pro konopí a kanabinoidy (ICCI) v Praze. Jde o vědeckou instituci, která má zkoumat léčebné využití marihuany. Konkrétní strategie a projekty se budou teprve vytvářet, ale pro začátek se chce institut věnovat třeba lepšímu pochopení aktivních látek v rostlině (pětina z nich je zatím neznámá) nebo zkoumání jejího využití při léčbě ran a kožních nemocí.



Zakladatelům ICCI se podařilo sehnat amerického investora, který slíbil věnovat celkem půl miliardy korun během pěti let. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který se založení institutu zúčastnil, to označil za největší soukromou investici do zdravotnického výzkumu za poslední léta.



Volíme Česko
 
Je to skvělá zpráva pro pacienty. Využití konopí v léčbě se dosud hodně řídilo zkušenostmi, experimenty či intuicí. Ověřených vědeckých dat máme málo, což vytváří prostor pro různé mýty a přehnaná očekávání. Je načase dozvědět se víc faktů.


Neméně povzbudivá je ovšem také vizitka, kterou založení mezinárodního institutu Česku vystavuje. Američané si nás nevybrali náhodou, o investici tohoto rozsahu jednali i s jinými zeměmi. Čeští partneři je přesvědčili několika věcmi. Jednak máme velmi dobře napsaný zákon, který léčebnému konopí zajišťuje legální využití a je v souladu s mezinárodním právem. (Řada jiných států marihuanu spíše toleruje v rámci jakési šedé zóny.) Jsou tu lékařská pracoviště se špičkovými vědci, dobrým zázemím a chutí neprobádanou oblast bez předsudků objevovat. Jeden z nejvýznamnějších pionýrů konopného výzkumu, profesor Hebrejské univerzity Lumír Hanuš, pochází z Česka a přislíbil se na práci ICCI podílet. Země je zkrátka na tuhle revoluci v medicíně skvěle připravená.



Kde je?



O to zajímavější ovšem je, že zdejší zdravotní systém stále ještě nedokázal rostlinu v uspokojivé podobě a ceně dopravit k pacientům. Parlament schválil příslušný zákon na konci roku 2012, dosud však bylo v lékárnách k dostání jen nesmyslně drahé konopí z dovozu. Už brzy bude ke koupi i první česká sklizeň, ovšem pouze v jediné variantě poměru aktivních látek (s vysokou mírou psychoaktivního THC). Bude vyhovovat třeba nemocným s chronickými bolestmi, ale neuspokojí řadu dalších diagnóz, například pacienty s roztroušenou sklerózou.



Výsledky výzkumu ve francouzštině ZDE a angličtině ZDE 
Důvod? Někdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho úředníci si léčebné konopí nepřáli, a když legalizace prošla, systém jeho distribuce „podminovali“ různými nefunkčními pravidly, která ho paralyzují. Například zákazem proplácení konopí pojišťovnou, podmínkami výběrových řízení na pěstitele nebo omezením indikovaných diagnóz a odrůd rostliny.



Současný ministr Němeček má k rostlinné léčbě mnohem vřelejší postoj a překážky postupně odstraňuje – v říjnu třeba změnil klíčovou vyhlášku. Pacienti se tedy snad nakonec dočkají. Prozatím však tahle branže zůstává výmluvnou ukázkou fungování zdejší státní správy: Češi mají pověst světových šampionů přes konopí, ale v lékárnách žádné nekoupí.

Respekt, 2010
Marný prosebný dopis zabitého Petra Kodyma (umřel v dubnu 2011 v Nemocnici Kolín) všem členům parlamentu k Adventu 2009 najdete ZDE Vyjádření lékařů v četně soudního znalce, že konfiskacemi konopí z výzkumu dochází v důsledku k těžkým ublížením na zdraví včetně ublížení na zdraví s následkem smrti vládě 4.3.2011 najdete ZDE

Vyjádření lékařů včetně soudního znalce, že konfiskacemi konopí z výzkumu dochází v důsledku k těžkým ublížením na zdraví včetně ublížení na zdraví s následkem smrti adresované policii, státním zastupitelstvím a soudu 11.5.2011 najdete ZDE

Vyjádření lékařů včetně soudního znalce, že konfiskacemi konopí z výzkumu dochází v důsledku k těžkým ublížením na zdraví včetně ublížení na zdraví s následkem smrti Evropskému soudu pro lidská práva od 10.10.2012 - 24.11.2015 najdete ZDE a odpověď  ESLP najdete ZDE (ústavním, nejvyšším, krajským a obecním soudem opakovaně zakázané a nešetřené zabití a mučení občanů není předmětem naléhavého řízení dle článku 39!)


Respekt: zákaz publikovat od 11.09.2011 na http://dusandvorak.blog.respekt.cz/



Respekt, 2003 


Vyjádření členů statutárních orgánů střediska (Ing. Pavel Němeček a Ing. Oto Kaděrka a pracovníka Mgr. Richarda Kořínka), že zdůvodnění dnešní předsedkyně správní rady střediska P-centrum MUDr. Jarmily Šmoldasové ze dne 3.2. 2003 o údajné schizofrenii, těžkém ublížení na zdraví a finančních machinacích ředitele střediska nejsou pravdivé najdete ZDE, dále ZDE a dále ZDE

Protest olomouckých nevládních organizací ze dne 10. 2. 2003 k násilné hospitalizaci ředitele střediska najdete ZDE, vyjádření dnešní Ombudsmanky (k 2.1.2016) se seznamem porušení zákona při dané hospitalizaci dne 3.2.2003 najdete ZDE